aangeboden: Stasi Objectief


curiosum uit de voormalige DDR: een GSK SO-3.4 objectief gebruikt door de STASI

Dit is een Sonnar 135mm f3.5 objectief, gemaakt door Carl Zeiss Jena ca 1975.

De objectiefvatting is een 36mmx1 schroefdraad.

De "Flange Register" afstand (FRD) is 44,5mm dat is 0,5mm meer dan bij een gewone Praktika schroef vatting. De FRD is de afstand van het achtervlak van een lens tot de film/CCD. Dat deze afstand bij dit objectief meer is dan bij Praktika betekent dat het mogelijk is om een adapter te maken (M36x1 Female, M42x1 male) waarmee dit objectief in een in een Praktika-draad-adapter voor je eigen camera past. Je kan dan nog steeds scherpstellen op "oneindig".
Ik kan een adapter voor je maken op een draaibank (meerprijs). Je kan deze lens dan gebruiken op elke kamera waarop een Praktika draad adapter past.

Bij het objectief horen 6 "voorzet diafragmas" waardoor de volgende diafragma waarden beschikbaar zijn: -- zonder diafragma 3.5 -- 4 -- 5.6 -- 8 -- 11 -- 16 -- variabel iris 4-16

Voorzet diafragmas zijn bijzonder want bij gewone lenzen zorgen ze voor vignettering; maar hier niet. Dit objectief is door Carl Zeiss namelijk ontworpen voor "covert observations", het werd gebruikt om door gaten in muren te fotograferen... Technisch: De intreepupil van deze lens ligt dus vr de voorste lens, bij gewone lenzen ligt deze binnen in het objectief. Het SO-3.4 35135 objectief was onderdeel van het GSK camera systeem dat gebruikt werd door de STASI in de voormalige DDR. Als er genoeg licht was was een heel klein gaatje in een muur of andere behuizing voldoende om een goede foto te maken.

De GSK objectieven werden gemaakt door Het Carl Zeiss Jena Combinat (de GSK camera zelf was een zwaar gemodificeerde praktika SLR met een veelheid aan curieuze hulpstukken).
Vanwege het "covert" gebruik staat de naam Carl Zeiss nergens op de lens.

Google op "GSK" en "SO-3.4" en dan vind je een (duits) artikel over dit systeem en deze over lens.bedrag:
125
adverteerder:
JaGa
woonplaats:
in het Westland
telefoonnummer:
-
categorie:
Verrekijker, Spotting-scope, Optiek overig


U kunt de naam van de adverteerder aanklikken om een e-mailbericht te sturen.