aangeboden: Militaria Scope / 80mm catadioptrisch


Militaria Scope / 80mm catadioptrisch systeem

afmetingen van het object:
lengte = 35cm
frontlens diameter = 80mm
gewicht = 3kg
kleur: militair groen

Dit is een militaria item. Gezien de opschriften en de handelaar van wie ik het net na de val van "de muur" kocht vermoedelijk afkomstig uit het voormalig Oostblok.

Het object bestaat uit een ronde aluminium buis met daarin een optisch systeem (maksutov?) dat geplaatst is op een voetstuk. Dit voetstuk is bedoeld om ergens tegenaan geschroefd te worden. Middels stelschroeven met schaalverdeling aan het voetstuk kan de buis heel precies versteld worden in het horizontale en het vertikale vlak.

Het optisch systeem bestaat uit een correctorplaat (met opgedampte spiegel), een hoofdspiegel (achterin) en een transferlens. Het brandpunt van dit geheel ligt net achter de hoofdspiegel. In dit brandpunt bevindt zich een klein lampje (denk aan zoiets als een oud achterlicht lampje van een fiets) in een justeerbare vatting. De aansluitingen van dit lampje gaan naar een connector aan de achterkant van de buis. Een op deze connector passende plug zit erbij. Dit lampje zit dus op de plek waar bij een gewone kijker het oculair zou zitten.

Er is ook een kamer die zo te zien dient om het inwendige droog te houden door middel van een patroon met silica gel.

Ik heb het idee dat dit een onderdeel is van een communicatie systeem. Geluid of data kan worden gemoduleerd op de gloeispanning van het lampje. Een vergelijkbare ontvanger met een lichtgevoelige cel haalt het signaal weer terug. Voordeel van zoiets is dat het niet kan worden afgeluisterd zoals wel zou kunnen met radio. Als mijn idee niet klopt en iemand weet wat het wel is zou ik het leuk vinden dat te horen.

Lang geleden gekocht met het idee er een kijker van te maken. Dat is er nooit van gekomen. Het ligt maar in de kast. Tijd om een nieuwe eigenaar te vinden.

vraagprijs 35 euro
Ophalen of opsturen. Bij opsturen kosten en transportrisico voor koper.


bedrag:
35
adverteerder:
JaGa
woonplaats:
bij het westland
telefoonnummer:
-
categorie:
Verrekijker, Spotting-scope, Optiek overig


U kunt de naam van de adverteerder aanklikken om een e-mailbericht te sturen.