Over TE-LES-KOOP Op de Nederlandstalige Yahoo-group 'telescopen' werd eind 2004 geklaagd over het ontbreken van een advertentiesite voor telescopen, gericht op België en Nederland. Dit was voor mij aanleiding om op dit forum voor te stellen samen zo'n site op te richten. Toen ik na herhaalde oproep geen medestanders vond, ben ik zelf aan de slag gegaan. Tegenwoordig zijn er heel wat Nederlandstalige sites over astronomie, maar een echte advertentiesite kon ik inderdaad niet vinden. Gevolg is dat op discussiefora zoals de Yahoo-group 'telescopen' veel advertenties voor tweedehands spullen verschijnen, wat bij sommige forumleden ergernis opwekt. Dit is begrijpelijk, want een forum is daar eigenlijk niet voor bedoeld. Algemene veiling- en verkoopsites zijn nauwelijks een alternatief, vanwege de vele '60mm objectief / 525x vergroting' advertenties die daar verschijnen. Er zijn wel sites die beter aansluiten bij de doelgroep, maar daar ontbreekt vaak de mogelijkheid om foto's te plaatsen. Om al deze redenen is TE-LES-KOOP opgericht. Doel van TE-LES-KOOP is om een echte telescopensite te worden, voor en door amateurastronomen en handelaren. De advertentiepagina is een begin. Later komen daar ook recensies en andere artikelen bij, allemaal gericht op astronomische apparatuur. De opzet van TE-LES-KOOP is gematigd commercieel, met als doel de hosting kosten terug te verdienen. Daarom zullen naar verloop van tijd banners verschijnen. Advertenties van particulieren zijn en blijven in principe gratis, zolang de hoeveelheid advertenties per adverteerder binnen de perken blijft. Na een leerzame worsteling met HTML, PHP en MySQL is met ingang van 23 juni 2005 de eerste versie van de site on-line. Het betreft hier een testfase waarin iedereen van harte wordt uitgenodigd om mij op de hoogte te stellen van gebreken, bevindingen en aanbevelingen. Voor zover in mijn vermogen ligt zal ik trachten uw kritiek te laten bijdragen aan het succes van deze site. Update maart 2007 Na dik anderhalf jaar denk ik dat de site een bescheiden succes is. De doelgroep, serieuze astro-amateurs, weet de site te vinden en daarbuiten kent (gelukkig) bijna niemand hem! Wel zijn er nog wat technische problemen, maar daar wordt aan gewerkt. Een financieel probleem is dat ik nog steeds hostingkosten betaal, zonder dat daar iets tegenover staat. Bij elkaar is dat qua geld inmiddels toch al een aardig oculair. Daarom heb ik na lang wikken en wegen besloten google advertenties toe te staan. Ik hoop dat jullie er geen aanstoot aan nemen. Met vriendelijke groet. |
Astronomie Het volgende artikel is beschikbaar Nederlandse sterrenbeelden (Wim Verdoold, 2012) Boekbesprekingen De volgende artikelen zijn beschikbaar Berry & Kriege: The Dobsonian Telescope (Ger Dik, 2004) Wodaski: The new CCD Astronomy (Ger Dik, 2004)
Besprekingen apparatuur De volgende artikelen zijn beschikbaar Digitale astrofotografie (Arie Nagel, 2011) Astrofotografie is het fotograferen van niet aardse objecten, zoals de zon, maan, planeten, sterren, kometen en nevels. Dit wordt meer en meer digitaal gedaan: met een webcam, een 'gewone' digitale camera of een speciale astrocamera. Voor fotografen die niet bijzonder in sterrenkunde zijn geïnteresseerd, zijn er niettemin boeiende plaatjes te schieten met de apparatuur die ze al hebben. Maar voor degenen die een stapje verder willen, valt er op het gebied van de astrofotografie heel wat te beleven. Arie Nagel, een verwoed astrofotograaf, licht e.e.a. toe in dit artikel. MESU montering (Rob Kantelberg, 2009). In Nederland wordt een unieke parallactische telescoopmontering gefabriceerd. De kwaliteit kan zich meten met de wereldtop, al is dit ontwerp eigenlijk nergens mee te vergelijken. Lees nu het verslag van de zeer grondige test die onze mede amateur en 'launching customer' Rob Kantelberg losliet op fraaie stuk oernederlandse innovatie! William Optics Zenithstar 110 triplet APO (Jan Adelaar en Fred Hissink, 2007). In deze review uit de WO nieuwsbrief komt een refractor naar voren waar echt helemaal niets op aan te merken is. Het mooiste is nog wel dat de prijs veel lager is dan wat we gewend waren uit te geven aan een telescoop in de top van de eredivisie. Vergelijkingstest Lenzenkijkers (Bert Zuurmond, 2007) WO Megrez ED triplet APO versus WO Megrez fluorite doublet (Marc van Gemert en Fred Hissink, 2006) TAL 150 PM (Ger Dik, 2002)
Bezoekrapporten De volgende artikelen zijn beschikbaar
Bezoek aan de A.T.T. 2004 (Ger Dik, 2004) Nog een leuk artikel liggen wat je geplaatst wilt hebben? |